Samuli Söyring

23. elo 20212 min

Mikä on sisäkatto?

Helpommin sanottuna alakatto, joka on sisäkatossa oleva erillinen alaslasku. Näillä pääasiassa lähinnä peitellään yläpuoliset asennukset (esim. LVI- ja sähkötekniset) jättäen samalla siistin näyttävän pinnan. Akustisesti vaativissa tiloissa voidaan käyttää esimerkiksi akustiikka-alakattoa, joka vaimentaa ääntä samalla luoden tilasta huomattavasti viihtyisämmän.

Huonetilan yläpinta ja tyypillisesti yläpohjarakenteen alapinta voi olla vaakasuora, kalteva tai taivutettu. Rakenteeltaan katon tulee olla kestävä, laadukas ja turvallinen. Sisäkatot voivat olla näyttäviä ja joillain materiaalivalinnoilla pystyy myös vaikuttamaan paloturvallisuuteen. Sisäkattoja löytyy avattavia ja kiinteitä.

Materiaalit

Alakattoon löytyy paljon eri vaihtoehtoja ja materiaaleja, kun kohteen tai tilan käyttötarkoitus tiedetään etukäteen, voidaan sinne valita oikeat sisäkattomateriaalit ja asennustavat.

Alla lyhyesti kuvattuna erilaiset materiaalit mitä yleisimmiten käytetään alaslaskuja tehdessä.

Kipsilevykatto

Tyylikäs ja edullinen vaihtoehto. Saa lähes tulkoon missä muodossa vain, riippuen tekijän ammattitaidosta ja kärsivällisyydestä.

Kipsilevyä löytyy rei'itettynä tai sileänä ilman reikiä. Voidaan tehdä pintäkäsittelyn jälkeen saumattomaksi tai sitten avattavaksi katoksi.

PVC-kalvokatto

Pingoitettu stretch-katto. Näistä kirjoitin erikseen oman lyhyehkön esittely blogin, jonka suosittelen lukemaan. Nostanut suosiotaan viime aikoina ja on varsin näyttävä katto!

Villalevykatto

Näitä kattoja nähdään lähes kaikkialla; julkisista tiloista aina jopa koteihin asti. Asennukset useimmiten tehdään T-listajärjestelmällä, jotka saadaan jätettyä näkyviin tai piilotettua riippuen asennustavasta ja asennettavasta levystä. Suosittelen itse esimerkiksi Ecophonin tuoteperheen erivaihtoehtoja, jotka sopivat vaativista uimahalli olosuhteista myös kevyempiin toimistotiloihin. (Eikä ole maksettu mainosta, mutta asennamme näitä tuotteita paljon!)

Puuviilukatto

Ekologinen valinta luo sisutukseen uniikin ja luonnollisen tunnelman. Esimerkiksi käyttämämme Puucomp saa tuotettua yhdestä jopa 800m² valmista viilupintaa.

Nämä levyt sopivat toiminnallisesti vaativiin sisäverhouskohteisiin. Pohjalevynä toimivakuitukipsilevy pinnoitetaan valitulla materiaalilla, rei’itetään tarvittaessa tilan akustisten vaatimusten mukaisesti ja viimeistellään sopivalla jälkikäsittelyllä. Puucomp valmistaa myös A2-paloluokan tuotteita.

Puurimakatto

Puurimaelementit sopivat alaslaskettuun kattoon, ulko- tai sisätiloihin. Näitä voidaan käyttää myös seinäverhouksiin. Rimaelementit voidaan toimittaa halutusta puulajista (esim. tammi, koivu ja mänty).

Pintäkäsittelyn vaihtoehtoina toimii: Vaha, petsi, lakka tai maali; tarvittaessa palonsuojakäsiteltynä.

Rimojen koko ja väli on vapaasti valittavissa. Elementit voidaan tehdä muihin mittoihin myös, mutta vakiomitat on 600x1200. Puurimaelementit kiinnitetään ruuvaamalla. Sisään asennettuihin elementteihin tulee taustalle valmiiksi kiinnitetty

musta akustinen taustahuopa. Taustahuopa voidaan myös vaihtaa haluuttuun sävyyn. Ulkona asennettaessa voidaan taustalla käyttää esimerkiksi filmivaneria

Metallikatto

Metallikatot ovat pinnoitettuja tai maalattuja. Niitä pystyy puhdistamaan helposti ja ne ovat hygieenisiä. Metallikattoja löytyy säleinä, kasetteina, ritilöinä ja paneeleina. Paneelit voi olla umpinaisia tai avoraollisia. Metallikatot voivat olla myös rei'itettyjä ja akustoivalla huovalla tai täytteellä varustettuja.

Liima tai mekaanisesti kiinnitettävät sisäkatto- ja seinäverhouslevyt

Liimattavat tai ruuvikiinnitteiset levyt on helppo ja nopea tapa asentaa suoraan rakenteelliseen väli- tai yläpohjaan. Tällöin yläpohjan on oltava tasainen ja puhdas, jotta sisäkattolevyjen liimaus onnistuu ja lopputuloksesta tulee tasainen. Seinään kiinnittäessä voidaan käyttää apuna myös levyille kuuluvia listoja.

Ruiskutettava villakatto

Ruiskutettava villakatto koostuu pohjalevystä ja akustiikkalaastista. Tällä katolla on A-luokan vaimennus ja täysin sileä pinta on mahdollista.

Lopuksi muistutan, että sisäkaton eli alakaton (ja akustointien) tekeminen vaatii kokemusta, tietoa, taitoa sekä suunnittelua. Pystymme tarjoamaan näitä palveluita asiakkaille. Toimimme koko Suomen alueella. Kysy tarjousta vaikka sähköpostitse!

Pyrimme aina suorittamaan asennukset siten, että niistä koituu asiakkaalle mahdollisimman pieniä haittoja.

Me muuten käytämme sivuillamme pelkästään meidän tekemistämme projekteista otettuja kuvia.

Kirjoittanut,

Samuli Söyring