Yrityksemme tekee kevyitä väliseiniä, eli perinteisemmin kipsistä tai kuten monet rakennuksilla sanoo, gyprocista, seiniä. Kipsilevyseinät toimivat tilanjakajina. Väliseiniä voi myös tehdä monesta muusta materiaalista kuten vaikka muuratuista kivistä tai sitten harkoista. Näistä jälkimmäisillä on parempi ääneneristävyys sellaisenaan, koska materiaali on raskaampi, mutta kipsiseinistäkin saadaan lähes yhtä hyvin ääneneristäviä kun seinän rakenne on vain kohdillaan.
Suunnittelu
Kuten mitä tahansa projektia tehdessä ennen työn aloittamista kannattaa työ suunnitella mahdollisimman hyvin. Seinät kannattaa mitata ja merkata etukäteen, jotta seinä, ovi- ja muut mahdolliset aukot tulevat varmasti oikeille paikoilleen. Mitattaessa kannattaa huomioida rungon ja levyjen paksuus (ja tietenkin pintakäsittely), niin tällöin valmis pinta saadaan haluttuun kohtaan. Jälkikäteen aukkojen tekeminen on tottakai mahdollista, mutta huomattavasti työläämpää.
Runko
Ennen kipsilevyjen asennusta kuitenkin tarvitsee tehdä runko, johon yleisimmät materiaalit ovat joko puuta tai metallista tehtyjä metallirankoja. Muiltakin yrityksiltä löytyy vastaavia tuotteita ja niitäkin käytämme asennustöissä, mutta linkkailin esimerkin vuoksi kyseiset tuotteet tähän.
Rungon jako tehdään suunnitelmien mukaisesti, mutta yleisesti käytetty runkojako on k600, paitsi laatoitettavissa seinissä, joissa se on k400. Muitakin jakoja voidaan käyttää kuten vaikka 900mm leveää kipsilevyä asennettaessa voidaan käyttää k450.
Runkoja voidaan kiinnittää erilaisilla kiinnikkeillä tilanteen vaativalla tavalla. Muutamana esimerkkinä mekaaniset kiinnikkeet tai liimaaminen. (Mekaaniset kiinnikkeet on esimerkiksi pikanaulat tai betoniruuvit)
Tässä kerrostalo kohteessa on käytetty metallirankoja ja ala- ja yläjuoksut ammuttu pikanauloilla kiinni.
Levytys
Levyttäessä kannattaa ensin aloittaa vain toisen puolen levytyksistä, niin sen jälkeen pääsee sähkömiehet vetelemään johtojaan yllä olevan kuvan mukaisesti. Kipsien levytys tapahtuu pääasiassa nykyisin ruuveilla, erityisesti nauharuuvaimella, joka asentaa ruuvin sopivan syvälle rikkomatta kuitenkaan kipsilevyn paperin pintaa. Tämä on erityisen nopeaa, kun ruuvit tulevat pitkissä nauhoissa, eikä tarvitse yksittäin ruuvata iskevällä akkukoneella ruuvia kiinni seinään. Käytettävät ruuvit tulee valita rungon ja levyn mukaan.
Levyjä toki saa kiinnitettyä vaikka siihen tarkoitetuilla nauloillakin, mutta allekirjoittanut ei ole niin koskaan joutunut tekemään. Enkä ainakaan usko, että nykyisin kovin moni tätä menetelmää käyttää. Kipsilevyjä voidaan liimata, mutta tätäkään en ole koskaan joutunut tekemään.
Sähkömiehen töiden jälkeen toista puolta levyttäessä tulee huomioida ettei levyjen saumat ole samassa kohtaa, jotta seinästä tulee jäykempi ja kestävämpi.
Levytys töiden jälkeen sitten seinät voidaan (meidän tapauksessa toisten urakoitsijoiden toimesta) pintakäsitellä ja viimeistellä jättäen siistin valmiin pinnan.
Kirjoittanut,
Samuli Söyring
Comments